Ballen op basis van familierecept uit 1964 met goud bekroond

Eindhoven | 28 maart 2017

GOUD VOOR CAFETARIA XL OUDE GRACHT IN EINDHOVEN |  

Het keuren en bekronen van ambachtelijke producten. Slagers en bakkers doen het al meer dan een eeuw. Vakvereniging ProFri en het Nederlands Frituurcentrum doen het sinds kort ook voor het frituurambacht. Harald van Ballegooijen van Cafetaria XL Oude Gracht in Eindhoven kreeg vandaag tijdens de regionale ledenbijeenkomst van ProFri een oorkonde uitgereikt voor zijn met goud bekroonde ambachtelijke snack, de huisgemaakte gehaktbal.

Van Ballegooijen maakt naast verse ambachtelijke friet ook diverse andere lekkernijen zelf in eigen keuken. Het eerste huisgemaakte product die hij met een ‘gouden gevolg’ liet keuren was zijn gehaktbal.

Passage uit het juryverslag:
“Deze gehaktbal heeft zijn gouden bekroning meer dan verdiend. Gemaakt volgens familierecept daterend uit 1964. De basis is vers gemengd gehakt van een bekende regionale horeca slagerij, waaraan diverse ingrediënten, kruiden en specerijen worden toegevoegd. De gehaktballen worden niet gebraden maar geweld en zijn zowel uit de frituur als uit de jus een pure verwennerij.”

Voor deze huisgemaakte gehaktbal kreeg Harald van Ballengooien een oorkonde uitgereikt, zodat hij in de zaak de bekroning kenbaar kan maken bij zijn klanten. Binnenkort laat hij nog twee andere specialiteiten keuren door het Nederlands Frituurcentrum. Welke lekkernijen dat zijn is nog niet bekend. Die keuze moet Van Ballengooien nog maken. Professionele frituurders kunnen namelijk maximaal 3 producten per jaar ter keuring voorleggen. En bij Cafetaria XL Oude Gracht staan er veel meer op de kaart.

De oorkonde van het Nederlands Frituurcentrum dient verder als een bewijs van vakmanschap als frituurprofessional. Via de QR-code op deze oorkonde kom je uit op een website waarop iedereen de procedures en voorwaarden van de productkeuringen kan terugvinden. Later dit jaar komt de vakvereniging met de speciale consumentenwebsite: Metgoudbekroond.nl.

 

Elk professioneel frituurbedrijf kan door het Nederlands Frituurcentrum maximaal 3 producten jaarlijks laten keuren. Naast de ambachtelijke bereiding, letten de keurmeesters op aspecten als geur, smaak, samenstelling, uiterlijk voor en na de eindbereiding en de productbeleving.

Kijk voor alle voorwaarden en bijzonderheden op: https://www.frituurcentrum.nl/activiteiten/productkeuringen