Gouden kippen bij cafetaria ‘t Smidshuis in Rijsbergen

Dinsdag, 1 mei 2018

Tientallen ambachtelijke frituurspecialiteiten zijn sinds najaar 2016 Met Goud Bekroond in onze sector. In alle windstreken van het land hangen nu de bijbehorende oorkondes in frituurspeciaalzaken. Ondernemers meldden zich voor de keuring van hun specialiteiten zelf bij het Nederlands Frituurcentrum met maximaal drie eigen snacks per jaar. Dat deden ook Jean-Louis en Karin Adriaensen. Zij boden hun Kip van ’t spit ter keuring aan en kregen vorige week voor deze lekkernij een oorkonde uitgereikt. Daarbij werden ze aangespoord door dochter Esmee wiens Portugese vriend grote inspraak heeft gehad op de wijze van bereiden en de marinades die worden gebruikt.

Keuringen van ambachtelijke producten; de slagers en bakkers doen het al meer dan een eeuw. Sinds kort laat de Vereniging Professionele Frituurders het Nederlands Frituurcentrum keuringen uitvoeren van specialiteiten die voortkomen uit het frituurambacht.

Goudwaardig!

In het juryrapport schreven de keurmeesters als volgt over de Kip van ‘t spit: “Bij binnenkomst is de kans groot dat heerlijke geuren je tegemoetkomen. Voordat bij ’t Smidshuis de kippen aan het spit worden geregen gaan ze eerst volgens Portugese traditie in een pekelbad om daarna zorgvuldig gemasseerd te worden met een kruidenmelange met een vleugje citroen. Deze voorbereiding zorgt er mede voor dat de malsheid na het grillen wordt behouden en sommige delen ietwat roze van kleur blijven.” In drie varianten staan de kippen op de kaart: naturel, mild of Piri Piri. De jury was unaniem in haar oordeel: Alle drie de varianten zijn verrukkelijk en goudwaardig! In combinatie met de verse ambachtelijke friet van ’t Smidshuis is deze ‘Portugese’ kip een ware traktatie. Je likt je vingers erbij af.

Voor deze gouden kip kregen de makers ervan een oorkonde, zodat deze erkenning duidelijk kenbaar kan worden gemaakt in de zaak. De oorkonde dient verder als een bewijs van vakmanschap.

Keuringsprocedure

Via de QR-code op de oorkondes kom je uit op de website waarop de procedures en voorwaarden van de productkeuringen worden weergegeven. Frituurprofessionals kunnen jaarlijks maximaal 3 specialiteiten bij het Nederlands Frituurcentrum ter keuring aanbieden. Naast de ambachtelijke bereiding, letten de keurmeesters van het frituurcentrum op aspecten als geur, smaak, samenstelling, uiterlijk voor en na de eindbereiding en de productbeleving. Binnenkort komt de vakvereniging met de website Metgoudbekroond.nl. Hierop kunnen consumenten alle bekroonde producten in Nederland terugvinden met informatie over de makers ervan.

Tijdens een regionale ledenbijeenkomst van vakvereniging ProFri eerder dit voorjaar kregen collega’s van  Jean-Louis en Karin Adriaensen de Kip van ’t spit voorgeschoteld. Ze waren direct enthousiast over deze lekkernij van ’t Smidshuis. Ook volgens hen was de kip goudwaardig.

 

Op de foto: dochter Esmee Adriaensen van ’t Smidshuis in Rijsbergen die met trots de oorkonde in ontvangst heeft genomen