Meesterfrituurder

Alle segmenten binnen de horeca kennen een Meestertitel. Er ontbreekt op dit moment nog een hele belangrijke titel, “De Meesterfrituurder”.

Bij de oprichting van de Vereniging Professionele Frituurders (ProFri) in 2012 stond deze titel al op het wensenlijstje. Frans van Rooij ging in opdracht van het bestuur aan de slag en spande zich in om tot deze titel te komen.

Buitenstaanders zeggen dat frituren geen ambacht is. Samen met de Vereniging Professionele Frituurders heeft het Nederlands Frituurcentrum hierover een totaal andere mening. Van Rooij: “Wij zijn van mening dat frituren wel degelijk een ambacht is.”

Volgens het SER-advies is de definitie van een ‘ambacht’ als volgt:

  • vakkundig, handmatig en geschoold maakwerk (vakmanschap, scheppend, karakter, maatwerk);
  • voornamelijk in de praktijk geleerd;
  • waarbij vaardigheid van groot belang is;
  • uitgeoefend als economische activiteit.

Volgens de SER telt de ambachtseconomie momenteel 774.000 banen. Dit aantal is nog exclusief de ambachtslieden die iedere dag in Nederland achter de bakpotten staan.

Lees op deze website alles over deze nieuwe meestertitel.

Naar “De zevensprong naar de top”

 

ProFri_en_Nederlands_Frituurcentrum_-_Specimen Medaille Meesterfrituurder

NB: De afbeelding is een bewerkte foto van een medaille van een andere meestertitel. De echte medaille voor Meesterfrituurders wordt pas bij de eerste inauguratie onthult.