Boerenkool met worst en jus bevat meer verzadigde vetten dan frites met een kroket en mayo
Acrylamide is een stof die van nature in voedingsmiddelen ontstaat door ze te bereiden bij hoge temperaturen, bijvoorbeeld bij bakken, roosteren of frituren. Acrylamide kan bij dieren kanker veroorzaken en volgens deskundigen vermoedelijk ook bij mensen.
Waarschijnlijk is acrylamide al onderdeel van onze voeding sinds de mens zijn eten begon te verhitten. Uit veiligheidsoverwegingen adviseren deskundigen uit de hele wereld echter om het acrylamidegehalte in voedingsmiddelen te beperken.
Acrylamide wordt aangetroffen in allerlei soorten voedsel, of dat nu industrieel, ambachtelijk of thuis wordt bereid. Het wordt gevonden in ons basisvoedsel, zoals brood, broodjes, crackers, ontbijtgranen, beschuit, banketbakkerswaren (koekjes, peperkoek, graanrepen, wafels, ijshoorntjes, etc) en aardappelen en aardappelproducten, zoals friet, gebakken aardappelen en chips. Ook in koffie en babyvoeding wordt acrylamide aangetroffen.
Nadat in 2002 de aanwezigheid van acrylamide in voeding was ontdekt, hebben de levensmiddelenindustrie en andere belanghebbenden, waaronder regelgevers, onderzocht hoe acrylamide in levensmiddelen ontstaat en hoe het acrylamidegehalte in voeding kan worden verlaagd.