In de jaren ’50 was er een aparte belangenvereniging voor katholieke frituurders.
De stof acrylamide zit niet alleen in friet. Acrylamide wordt ook aangetroffen in allerlei soorten basisvoedsel, of dat nu industrieel, ambachtelijk of thuis wordt bereid. Het zit in brood, broodjes, crackers, ontbijtgranen, beschuit, banketbakkerswaren (koekjes, peperkoek, graanrepen, wafels, ijshoorntjes, etc) en aardappelen en aardappelproducten, zoals gebakken aardappelen en chips. En inderdaad, ook in friet. Maar ook in koffie en zelfs in babyvoeding wordt acrylamide aangetroffen.
Het goede nieuws is: Als je jouw friet voorbakt en/of afbakt zoals het hoort, is er niets aan de hand. Wel moet je veel beter opletten dat je nooit langer afbakt dan voorgeschreven. Nooit langer, en zeker niet langdurig op hoge temperaturen. Kort afbakken op maximaal 175 graden, dan zit je goed. Uit de laboratoriumtesten die we hebben laten uitvoeren blijkt dat je met goed bakvakwerk onder de norm blijft. Verkleuring (bruin, donkerbruin) kan een teken van teveel acrylamide zijn, maar het verband tussen kleur en gehalte is zéker geen automatisme.