Frituurprotocol

Samen met Vakvereniging ProFri werkt het Nederlands Frituurcentrum aan een protocol voor de ambachtelijk frituurbedrijven die zelf hun friet snijden of rauwe voorgesneden friet verwerken geleverd door een aardappelverwerker. Wanneer dit protocol wordt gevolgd kunnen deze bedrijven aantonen dat ze zonder de extra handeling (spoelen, weken of blancheren) of zonder kleurhandleidingen toch onder de vastgestelde norm blijven. Ook de keuze van het aardappelras, frituurolie of vet moet te allen tijde bij de frituurprofessional blijven liggen. Met dit protocol wil ProFri de traditionele manier van frietbakken veiligstellen voor de toekomst.

Frituurbedrijven die voorgebakken friet verwerken van een aardappelverwerkend bedrijf, zoals Aviko, Farm Frites, Lamb Weston of McCain moeten de bereidingswijze opvolgen, zoals die op de verpakking staat vermeld of door de betreffende fabrikant samen met een kleurhandleiding wordt aangeleverd.

Het Nederlands Frituurcentrum start in opdracht van vakvereniging ProFri dit voorjaar met een onderzoek of met deze handleiding het voor de consument gewenste resultaat behaald kan worden en de verkregen friet ook bij afhalen en/of bezorgen nog aan de wensen van de consument voldoet. De resultaten worden rond de zomer verwacht.

 

Ben je een ambachtelijke frietbakker en heb je belangstelling voor dit protocol?
Vul dan het contactformulier in.