In de jaren ’50 was er een aparte belangenvereniging voor katholieke frituurders.
De NVWA gaat controleren of je maatregelen hebt genomen om het acrylamidegehalte in jouw friet en eventuele andere producten te reduceren. We verwachten niet dat ze snel monsters zullen nemen van eindproducten, tenzij je echt donker bruine friet aan het bakken bent. Indien je niet aantoonbaar risicobeperkende maatregelen hebt getroffen kan direct een schriftelijke waarschuwing volgen.
Ga dus actief aan de slag en zorg ervoor dat als de NVWA je bezoekt, dat je kunt laten zien wat je gedaan hebt om het acrylamidegehalte in jouw producten tot een minimum te beperken.
Gekleurde korstjes van de friet kun je niet één op één vertalen als acrylamide. In onze test bleven enkele goudbruine frieten beduidend onder de norm. Toch lijkt het raadzaam eerder goudgeel tot-goudbruin af te bakken dan overwegend goudbruin. Voorkom in elk geval altijd donkerbruine friet!