In de jaren ’50 was er een aparte belangenvereniging voor katholieke frituurders.
Transvet is de grote boosdoener. Niet de natuurlijk verzadigde en onverzadigde vetten,
Misvatting:
In friet zit veel transvet. Dit is niet juist. Of beter gezegd, is niet meer juist. Uit onderzoek is gebleken dat in een goed gefrituurd frietje tegenwoordig minder dan 0,1% transvetzuur zit. Het frietje is dan natuurlijk wel professioneel gebakken in zuivere frituurolie of een kwalitatief hoogwaardig frituurvet, wat frequent wordt ververst.
Professor Tiny van Boekel doet verrassende uitspraken tijdens frietcollege:
“Vast vet is stabieler. Het is daarom eigenlijk beter om in vast vet te frituren.” Dit zegt Tiny van Boekel, professor in food science van Wageningen Universiteit, in de eerste vakvideo van ProFri. De vakvereniging voor professionele frituurders het gefilmde frietcollege onder de titel “Friet, fabels en feiten” gepubliceerd op de website Dewaarheidoverfriet.nl