Focus verleggen naar…

… “Goed gefrituurd, da’s lekker genieten!

 

ProFri wil door middel van het bevorderen en uitdragen van vakmanschap en vakkennis haar leden helpen bij het maken van de juiste keuzes voor de toekomst. ProFri wil niet alleen het vak in een positief daglicht plaatsen, maar ook de consument laten zien dat onze producten, bij gebruik van kwaliteitssnacks die professioneel bereid zijn, prima kunnen passen in een gevarieerd voedingspatroon.

Misvattingen

“Van vet word je dik” is nog steeds een wijdverspreid misverstand. Van vetten eten hoef je niet dik te worden, mits je er niet meer van eet dan dat je nodig hebt: mensen worden vooral dik als gevolg van te weinig lichamelijk inspanning en/of te veel consumeren.

“Er zitten veel ongezonde transvetzuren in friet en gefrituurde snacks” is eveneens een misvatting. Transvetzuren kunnen worden gevormd door het gedeeltelijk harden van onverzadigde vetten zoals bijvoorbeeld zonnebloemolie, sojaolie, maïsolie en pindaolie. Voor het maken van magarines en vaste vetten werden in het verleden vaak vloeibare plantaardige oliën gebruikt. Om deze oliën beter geschikt te maken voor verhitting werden ze vaak gedeeltelijk gehard (hydrogenatie). Als gevolg van dit proces veranderden de onverzadigde vetzuren in transvetzuren. Op basis van wetenschappelijk onderzoek is sinds de jaren 90 duidelijk geworden dat transvetzuren in de voeding een ongunstig effect hebben op het cholesterolgehalte van het bloed. Zo verlagen ze aan de ene kant het HDL-cholesterol (‘goede’ cholesterol) en tevens veroorzaken ze een verhoging van het LDL-cholesterol (‘slechte’ cholesterol). Deze kennis heeft geleid ertoe geleid dat de voedingsmiddelenindustrie zich heeft ingespannen om deze ongezonde transvetzuren zo snel mogelijk te verwijderen uit de producten waar dat mogelijk is door het productieproces aan te passen. Vandaag de dag bevatten de betere frituurvetten (vast of vloeibaar) nog nauwelijks transvetzuren. Waardoor een professioneel gefrituurd portie friet nog maar minder dan 0,1% transvetzuur bevat.

Nuancering van gezondheidsaspecten verzadigde vetzuren

De V.S. en Westelijke overheden vertellen ons dat onverzadigde vetten goed zijn en verzadigde vetten slecht. Dit is een zwart-wit verhaal. Dat onverzadigde vetten plantaardig zijn en verzadigde vetten zo goed als allemaal dierlijk, is iets te eenvoudig samengevat en enige nuancering is dan ook op zijn plaats.

Aangezien ons lichaam zelf verzadigde vetzuren aanmaakt, kan niet gesteld worden dat verzadigde vetten alleen maar slecht zijn. Zo zitten er ook natuurlijke verzadigde vetten in vlees, vis en gevolgelte of in producten afkomstig van dieren zoals eieren, kaas en zuivel. Het gaat om de balans: dus we moeten gevariëerd en er niet teveel van eten. De afgelopen jaren is het steeds meer duidelijk geworden dat verlaging van verzadigde vetzuren zin heeft als ze vervangen worden door onverzadigde vetzuren. want het lichaam heeft vetzuren nodig. Simpel vervangen van verzadigde vetzuren door bijvoorbeeld suikers heeft weinig zin voor je gezondheid.

De meest recente innamegegevens laten zien dat we in Nederland nog steeds teveel verzadigde vetten eten, terwijl de inname van totaal vet voldoet aan de aanbevelingen. De belangrijkste bronnen van verzadigd vet in Nederlands zijn zuivel(producten), vlees(waren) en oliën en vetten. Binnen deze laatste categorie behoren ook de frituurvetten en ook al is die bijdrage erg klein, hier liggen mogelijkheden voor de snackindustrie/frituurbedrijven om een zo gebalanceerd mogelijk product af leveren.

Goed gefrituurd

ProFri wil samen met haar leden de focus leggen op “Goed gefrituurd, da’s lekker genieten!”, met de nadruk op “goed gefrituurd”. De definitie “goed gefrituurd” gaan we als vakvereniging op basis van vakmanschap, bestaande (vak)kennis en nader onderzoek met elkaar bepalen en vervolgens opnemen in de derde pijler van het keurmerk van ProFri: Vakmanschap, Veiligheid en Verantwoordelijkheid.

Wanneer consumenten bewuster worden van de feiten over vetten, dan zullen zij de fabels hierover kunnen onderscheiden, zodat zij beseffen dat zij bij goede frituurbedrijven ook op regelmatige basis verantwoord kunnen genieten van hun friet, kroketten en andere lekkernijen.