3 X GOUD VOOR MARCO EN INGEBORG POEL UIT ZWOLLE

Veldhoven. 27 september 2017

Winnaar AD Friettest opnieuw in de prijzen

Tijdens het Frituurwereld Event in Woerden – afgelopen maandag – kregen Marco en Ingeborg Poel van het Swolsch Friethuys en Snackbar Paradiso drie oorkondes uitgereikt voor met goud bekroonde ambachtelijke snacks. Ook enkele andere frituurprofessionals namen dit bewijs van vakmanschap met gepaste trots in ontvangst. De Stoofvlees, Eierbal en Frikandel uit de eigen keuken van de ondernemers uit Zwolle doorstonden alle drie de toets van de keurmeesters met glans.

Keuringen van ambachtelijke producten; de slagers en bakkers doen het al meer dan een eeuw. Sinds kort laat de Vereniging Professionele Frituurders het Nederlands Frituurcentrum keuringen uitvoeren van specialiteiten die voortkomen uit het frituurambacht.

Bij het Swolsch Friethuys en Snackbar Paradiso in Zwolle, beide bedrijven zijn van de Poels, maken ze diverse lekkernijen zelf. De eerste producten die ze met een ‘gouden gevolg’ lieten keuren waren:

Stoofvlees van het Huys
Passage uit het juryverslag: “Het stoofvlees is gemaakt van heerlijk sucadevlees, goed gegaard met uien, donker bier en een mix van kruiden. Mooi van structuur en het vlees valt op de tong uit elkaar. De uien zorgen voor de binding en de kruiden, azijn en stroop komen harmonieus samen. Met de ambachtelijke friet van het Swolsch Friethuys een ware een traktatie!”

Eierbal van het Huys
Passage uit het juryverslag: “De smaak en het karakter van een eierbal zijn regiogebonden en kennen vele variaties. Zo heeft ook deze eierbal een eigen identiteit. Een goed gekookt eitje, omgeven met een mooie salpicon, heerlijk op smaak gebracht, smeuïg en een dun krokant laagje als korst. Met zorg en aandacht gemaakt.”

Frikandel van het Huys
Passage uit het juryverslag: “Deze frikandel is gemaakt van grof gehakt. Door de makers heerlijk op smaak gebracht met gesnipperde uien en een mix van kruiden. De sambal zorgt voor een pittig karakter. Ultiem genieten van deze snack kun je het beste als je deze frikandel combineert met de eigengemaakte Saus van het Huys!”

Keuringsprocedure
Voor deze drie producten kregen Marco en Ingeborg Met Goud Bekroond oorkondes, zodat deze erkenning duidelijk kenbaar kan worden gemaakt in de zaak. De oorkondes dienen verder als een bewijs van vakmanschap als frituurprofessional. Via de QR-code op de oorkondes kom je uit op de website waarop de procedures en voorwaarden van de productkeuringen worden weergegeven.  Frituurprofessionals kunnen jaarlijks maximaal 3 specialiteiten bij het  Nederlands Frituurcentrum ter keuring aanbieden. Naast de ambachtelijke bereiding, letten de keurmeesters van het frituurcentrum op aspecten als geur, smaak, samenstelling, uiterlijk voor en na de eindbereiding en de productbeleving. Later dit jaar komt de vakvereniging met de website Metgoudbekroond.nl. Hierop kunnen consumenten alle bekroonde producten in Nederland terugvinden met informatie over de makers ervan.