ProFri komt bij viering 5-jarig jubileum met bijzondere initiatieven

Veldhoven, 26 september 2017

Op komst: titel Meesterfrituurder en snackbar als erfgoed

Vakvereniging ProFri vierde gisteren zijn vijfjarige bestaan met twee opmerkelijke initiatieven. Bij ovenbouwer QBTEC in Woerden maakte voorzitter Hans Hus bekend dat de vakvereniging voor professionele frituurders de titel van Meesterfrituurder gaat instellen. Deze hoogste graad van vakbekwaamheid bestaat in veel disciplines van de gastvrijheidbranche, maar in de frituursector nog niet. Daarnaast zet ProFri samen met het Nederlands Frituurcentrum een procedure in gang om de Nederlandse snackbar erkend te krijgen als Immaterieel Erfgoed.

In de horeca bestaan al sinds jaar en dag onder meer Meesterschenkers, Meesterkoks en Meesterijsbereiders. “Nu het frituurvak in ons land zo’n beetje honderd jaar op professioneel niveau wordt beoefend, vinden ProFri en het Nederlands Frituurcentrum het de hoogste tijd voor een titel die hoort bij de hoogste graad van bekwaamheid in ons vak. Daarom komen we met de titel Meesterfrituurder,” zegt Hus. Omdat SVH, dat de meestertitels beheert, niet overliep van enthousiasme over het voorstel, zullen vakvereniging ProFri en het Nederlands Frituurcentrum zelf de uitdaging oppakken om te komen tot de titel Meesterfrituurder.

Ambassadeur
De frituurbranche kent al de keurmerken Goed Gefrituurd voor excellente frituurbedrijven en Met Goud Bekroond voor ambachtelijke producten. De titel Meesterfrituurder wordt de ultieme bekroning voor gepassioneerd vakmanschap.
Net als bij bestaande meestertitels, moeten kandidaten voldoen aan uitgebreide eisen op het gebied van vakmanschap, vakkennis en vakpassie. Na het met goed gevolg afleggen van de hieruit volgende Meesterproef, zal een Meesterfrituurder zich ontwikkelen tot een ambassadeur van het vak. De komende maanden zullen ProFri en het Nederlands Frituurcentrum zich verder buigen over het programma van eisen en voorwaarden.

Immaterieel Erfgoed
Tijdens het Frituurwereld Event in Woerden kwam de jarige vakvereniging nog met een andere aankondiging. Samen met kennis- en innovatiecentrum het Nederlands Frituurcentrum is ProFri de procedure gestart voor de erkenning van onze snackbar als Immaterieel Erfgoed. Net als bij de titel Meesterfrituurder, verwijzen de initiatiefnemers ook hierbij naar de 100-jarige historie van de branche.

Frituurpublicist Ubel Zuiderveld wees op een aantal aspecten die de vaderlandse cafetaria en snackbar uniek maken. “Het is om te beginnen het enige horecatype dat helemaal typisch Nederlands is. Feitelijk is de cafetaria een synthese tussen Zuid-Nederlandse frietzaken en Randstedelijke bakkerijen-kokerijen die vroeger warme kroketten verkochten. Dit leidde tot een assortiment dat wereldwijd uniek is. Bijbehorende fenomenen als de automatiek, vaste frietdagen in met name Zuid-Nederland, het gebruik van Nederlandse ovens en de spreekwoordelijke snackbar-op-de-hoek als afhaaladres zijn allemaal elementen die de Nederlandse snackbar volkomen erfgoed-fähig maken.”