ProFri steunt kort geding KHN

Veldhoven, 23 juli 2020

Vakvereniging ProFri steunt het kort geding van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) tegen de rijksoverheid. KHN eist versoepeling van de coronaregelgeving en verduidelijking van maatregelen richting toekomst.

“In zijn algemeenheid vraagt KHN om meer perspectief voor de horecabedrijven. Wij kunnen dit ten volle onderschrijven,” zegt ProFri-directeur Frans van Rooij. “Ook uit het coronaonderzoek dat wij onder frituurzaken uitvoerden, komt prominent naar voren dat ondernemers vooral meer duidelijkheid willen.”

Niet uit te leggen

KHN wil niet alleen meer zicht op de route voor de komende maanden, maar ook directe versoepeling van enkele regels die niet zijn uit te leggen. Zoals: waarom mogen mensen weer intensief samen sporten, samen in een auto zitten, maar toch maar met z’n tweeën in een horecabedrijf aan tafel zitten? Net als KHN is dit ook ProFri en haar collegaorganisaties VCHO (Chinese en Aziatische horeca) en het Nederlands Horeca Gilde een doorn in het oog.

Verliesgevend

Veel horecabedrijven draaien op dit moment 30 tot hooguit 70 procent van hun reguliere omzet. Zeker bedrijven zonder terras draaien met verlies. Van Rooij: “Dat kan natuurlijk zo niet doorgaan. Uit ons onderzoek blijkt dat ook veel frituurzaken het moeilijk zullen krijgen als de huidige maatregelen langer aanhouden en niet versoepeld worden. De politiek is op vakantie, maar de horeca kan niet wachten tot september.”

Aan tafel

ProFri pleitte eerder via een brief aan staatssecretaris van economische zaken Mona Keijzer al voor een verruiming van het maximum aantal mensen aan tafel. Van Rooij: “We denken dat dit ook kan, zeker omdat de mensen die bij elkaar hebben gezeten elkaar onderling meteen zullen informeren als later blijkt dat iemand corona heeft. Als er verder in de zaak anderhalve meter afstand in acht wordt genomen en ook de bediening op gepaste afstand blijft, dan zou het risico op besmetting in principe heel laag moeten zijn.”