Zeven specialiteiten Met Goud Bekroond op Frituurwereld Event

Veldhoven, 24 september 2018

Tijdens de vakbijeenkomst Frituurwereld Event in Houten zijn vandaag liefst zeven ambachtelijke specialiteiten van vier frituurbedrijven Met Goud Bekroond. De oorkondes en de bijbehorende kroonzegels van vakvereniging ProFri en het Nederlands Frituurcentrum werden tijdens het Frituurwereld Event door de ondernemers in ontvangst genomen. De specialiteiten die nu Met Goud Bekroond zijn kan de consument proeven bij De Paardeschuur in Groningen, Restaria Theo in Utrecht, Tante Nel in Rotterdam en Bon Appetit in Rijsbergen.

Het keuren en bekronen van ambachtelijke producten. Slagers en bakkers doen het al meer dan een eeuw. ProFri en het Nederlands Frituurcentrum doen dit sinds het najaar van 2016 voor het frituurambacht. Sinds de introductie van het predicaat Met Goud Bekroond verstrekten de keurmeesters van de frituurbranche oorkondes en kroonzegels voor vele tientallen lokale en regionale ambachtelijke specialiteiten van frituurspeciaalzaken in het hele land.

Van oudsher maken veel professionele frituurders ambachtelijke snacks en andere specialiteiten. Daarnaast pakten de laatste jaren weer veel ondernemers het ambacht op om zich meer te kunnen onderscheiden. Via de oorkonde en het kroonzegel Met Goud Bekroond kunnen frituurondernemers hun specialiteiten beter zichtbaar maken voor de consument. Bovendien levert de bekroning door de keurmeesters van het Nederlands Frituurcentrum vaak lokaal de nodige aandacht op.

De nieuwe Met Goud Bekroond specialiteiten zijn:

Cafetaria Bon Appetit in Rijsbergen:
Met Goud Bekroond zijn de Huisgemaakte Kipsaté, de Huisgemaakte Satéssaus en het Huisgemaakt Stoofvlees. De keurmeesters van het Nederlands Frituurcentrum hadden voor de ambachtelijke specialiteiten zeer waarderende woorden. Over de kipsaté: “Na bereiding op de plaat worden alle smaakpapillen geraakt.” Over de satésaus: “De sambal zorgt voor een licht pikantje dat zich meester maakt in de mond.” Over de stoofvlees: “De uien zorgen voor een mooie binding. Deze stoof is vol van smaak. Het vlees valt op de tong verder uit elkaar.”

 

Restaria Theo in Utrecht:
Met Goud Bekroond zijn de Huisgemaakte Gehaktbal uit Jus en de Huisgemaakte Satésaus. De keurmeesters van het Nederlands Frituurcentrum hadden voor de ambachtelijke specialiteiten zeer waarderende woorden. Over de gehaktbal: “De gehaktballen mogen na het braden lekker na sudderen in een heerlijke jus. Gewoon ouderwets lekker!” Over de satésaus: “Bij de bereiding krijgt deze verrukkelijke satésaus van de maker een geheel eigen identiteit.”

 

Cafetaria De Paardeschuur in Groningen:
Met Goud Bekroond zijn de Huisgemaakte Eierballen. De keurmeesters van het Nederlands Frituurcentrum hadden voor deze ambachtelijke specialiteit zeer waarderende woorden: “De perfect gekookte eitjes worden met de hand zorgvuldig omhult met heerlijke smeuïge salpicon met kerrie en peterselie. De dunne paneerlaag, die na het frituren mooi bros is, weet het geheel goed bij elkaar te houden.”

 

Tante Nel en scharrelslagerij Thijs van den Kieboom in Rotterdam:
Met Goud Bekroond is de Frikandel voor Tante Nel (Frikan-Nel) van de Rotterdamse scharrelslager Thijs van den Kieboom. De keurmeesters van het Nederlands Frituurcentrum hadden voor deze ambachtelijke specialiteit zeer waarderende woorden: “Eén van de keurmeesters bezocht de slagerij in Rotterdam en was onder de indruk van het getoonde vakmanschap. Het runds- en varkensvlees dat voor deze snack gebruikt wordt, is van bijzonder goede kwaliteit.”

 

Informatie over Met Goud Bekroond: elk frituurbedrijf kan door het Nederlands Frituurcentrum maximaal 3 producten jaarlijks laten keuren. Naast de ambachtelijke bereiding, letten de keurmeesters op aspecten als geur, smaak, samenstelling, uiterlijk voor en na de eindbereiding en de productbeleving. Het aanvragen van een keuring kost 150 euro en 25 euro per gekeurd product. Kijk voor meer bijzonderheden op: https://www.frituurcentrum.nl/activiteiten/productkeuringen.