GOUD VOOR CAFETARIA XL OUDE GRACHT IN EINDHOVEN

Veldhoven, 27 september 2017

2e gouden bekroning voor Van Ballegooijen

Tijdens het Frituurwereld Event in Woerden – afgelopen maandag – kreeg Harald van Ballegooijen (cafetaria XL Oude Gracht, Eindhoven) wederom een oorkonde uitgereikt voor een met goud bekroonde ambachtelijke snack, de huisgemaakte bamibal. Ook enkele andere frituurprofessionals namen dit bewijs van vakmanschap met gepaste trots in ontvangst. De huisgemaakte bamibal van Van Ballegooijen doorstond de test van de keurmeesters met glans.

Keuringen van ambachtelijke producten; de slagers en bakkers doen het al meer dan een eeuw. Sinds kort laat de Vereniging Professionele Frituurders het Nederlands Frituurcentrum keuringen uitvoeren van specialiteiten die voortkomen uit het frituurambacht.

Naast verse ambachtelijke friet en zijn eerder met goud bekroonde gehaktbal, maakt Van Ballengooien nog meer snacks in eigen keuken. Hij kiest ervoor om de keuringen verspreid over het jaar te laten plaatsvinden en wil er dit jaar drie keer een feestje van maken. Het tweede huisgemaakte product dat hij met een ‘gouden gevolg’ liet keuren was zijn bamibal.

Goudwaardig! De jury van keurmeesters oordeelde als volgt over de huisgemaakte bamibal: “Het oordeel was unaniem: deze bamibal is goudwaardig! De gebruikte mie, groenten, kruiden, specerijen en varkenspoulet zijn door de makers volledig met elkaar in balans gebracht en vormen samen met het dunne krokante korstje een smakelijk geheel. Hoewel het formaat van de bamibal er mag zijn, smaakt hij toch naar meer.” Voor deze huisgemaakte bamibal kreeg Harald van Ballengooien een oorkonde, zodat deze erkenning duidelijk kenbaar kan worden gemaakt in de zaak. De oorkondes dienen verder als een bewijs van vakmanschap als frituurprofessional.

Keuringsprocedure
Via de QR-code op de oorkondes kom je uit op de website waarop de procedures en voorwaarden van de productkeuringen worden weergegeven. Frituurprofessionals kunnen jaarlijks maximaal 3 specialiteiten bij het  Nederlands Frituurcentrum ter keuring aanbieden. Naast de ambachtelijke bereiding, letten de keurmeesters van het frituurcentrum op aspecten als geur, smaak, samenstelling, uiterlijk voor en na de eindbereiding en de productbeleving. Later dit jaar komt de vakvereniging met de website Metgoudbekroond.nl. Hierop kunnen consumenten alle bekroonde producten in Nederland terugvinden met informatie over de makers ervan.