OPNIEUW GOUD VOOR CAFETARIA XL OUDE GRACHT

Veldhoven, 15 mei 2018

Vandaag kreeg Harald van Ballegooijen een derde oorkonde uitgereikt voor een met goud bekroonde ambachtelijke snack, de huisgemaakte nasibal. Ook deze huisgemaakte gefrituurde lekkernij van Cafetaria XL Oude Gracht in Eindhoven doorstond de test van de keurmeesters met glans. Daarmee zijn alle ballen van Van Ballegooijen nu met goud bekroond; het gouden snacktrio.

Keuringen van ambachtelijke producten; de slagers en bakkers doen het al meer dan een eeuw. Sinds kort laat de Vereniging Professionele Frituurders het Nederlands Frituurcentrum keuringen uitvoeren van specialiteiten die voortkomen uit het frituurambacht.

Naast verse ambachtelijke friet en zijn eerder met goud bekroonde gehaktbal en bamibal, maakt Van Ballengooien nog veel meer snacks in eigen keuken. De derde huisgemaakte snack dat hij met een ‘gouden gevolg’ liet keuren was zijn nasibal.

Zo smaakt ambacht!
De jury van keurmeesters oordeelde als volgt over de huisgemaakte nasibal: “Heerlijk geurend en krokant. Zo smaakt ambacht! De nasi is perfect op smaak gebracht met een gebalanceerd kruidenpakket. De kraak en de smaak van de eerste hap is direct raak en een regelrechte uitnodiging voor een volgende. Niet droog, maar wel stevig en compact, waardoor de bal zich uitstekend laat dippen in een saus. Ook deze bal is goudwaardig.”

“Trilogie”
Producten die door het Nederlands Frituurcentrum met goud bekroond zijn, worden jaarlijks onderworpen aan een herkeuring. Het eerste feestje bij Van Ballegooijen was ruim een jaar geleden en kwam hij met zijn gouden gehaktbal volop in de media. Deze ambachtelijke bal doorstond met glans de jaarlijkse herkeuring, waardoor er nu 3 oorkondes als bewijs van vakmanschap aan de muur prijken bij Cafetaria XL Oude Gracht. “Met deze derde erkenning is als het ware een snacktrilogie ontstaan, een werk dat bestaat uit drie delen die achter elkaar genoten kunnen worden”, aldus de trotse maker van deze gouden snacks.

Welke snack Van Ballegooijen de volgende keer laat keuren is nog niet bekend. Hij laat zijn klanten via Facebook weer meebeslissen. Velen noemen de huisgemaakte goulashkroket, maar ook de gefrituurde varkenshaassaté is bij veel klanten favoriet.

Keuringsprocedure
Via de QR-code op de oorkondes kom je uit op de website waarop de procedures en voorwaarden van de productkeuringen worden weergegeven. Frituurprofessionals kunnen jaarlijks maximaal 3 specialiteiten bij het Nederlands Frituurcentrum ter keuring aanbieden. Naast de ambachtelijke bereiding, letten de keurmeesters van het frituurcentrum op aspecten als geur, smaak, samenstelling, uiterlijk voor en na de eindbereiding en de productbeleving. Binnenkort komt de vakvereniging met de website Metgoudbekroond.nl. Hierop kunnen consumenten alle bekroonde producten in Nederland terugvinden met informatie over de makers.