ProFri en Nederlands Frituurcentrum informeren over het Coronavirus

Veldhoven, 12 maart 2020

Op dit moment ontvangen we op het secretariaat van ProFri en het Nederlands Frituurcentrum met enige regelmaat vragen over het Coronavirus en hoe hier mee om te gaan.

In de afgelopen maanden heeft het virus wereldwijd al heel wat besmettingen te weeg gebracht en zijn er helaas ook een groot aantal mensen aan overleden. Ook onze branche krijgt hier meer en meer mee te maken aangezien het aantal besmettingen nog steeds toeneemt en de (lokale) overheden diverse maatregelen neemt welke het aantal bezoeken van de consument aan jouw bedrijf kunnen beïnvloeden.

Het is van ieders belang om ons gezond menselijk verstand te blijven gebruiken en hierin ook de richtlijnen van de RIVM en de (lokale) overheden te respecteren. Een van de belangrijkste vormen van informatievoorziening is de website van het RIVM. Houd deze website dan ook regelmatig in de gaten en volg de adviezen van het RIVM op in zoverre dit mogelijk is. Een aantal van de belangrijkste maatregelen zijn onder andere:

 • Was je handen regelmatig
 • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
 • Gebruik papieren zakdoekjes
 • Schud geen handen

Naast deze adviezen kun je zelf, in jouw bedrijf, ook zorgen dat de consument zichzelf “veilig” voelt en nog met regelmaat komt genieten van een heerlijk frietje en snack gebakken door jou als frituurprofessional. Enkele tips die we jou als ondernemer mee kunnen geven, naast de adviezen van het RIVM, zijn onder andere:

 • Probeer het pinnen te promoten, waardoor er minder contant geld door de handen van de medewerkers gaat met eventuele kans op kruisbesmetting.
 • Reinig/desinfecteer je PIN-apparaat met enige regelmaat.
 • Was/desinfecteer na contact met contant geld je handen, voordat je (on)bereide producten aanraakt. Dit was al van belang, maar nu een nog belangrijker aandachtspunt.
 • Plaats, in zover als mogelijk, alle (on)verpakte materialen, producten, etc welke voor de consument te bereiken zijn achter de counter te plaatsen.
 • Reinig de sanitaire voorzieningen (indien van toepassing) binnen jouw bedrijf met regelmaat.
 • Geef ook extra aandacht van het met regelmaat schoonmaken/desinfecteren van oppervlakken die met regelmaat vastgepakt worden, zoals: deurklinken, stoelen, tafels, etc.
 • Reinig eventueel serviesgoed en/of glazen goed nadat deze gebruikt zijn.
 • Zorg ervoor dat producten goed afgedekt blijven.

Natuurlijk kunnen we het niet alléén voorkomen dat het virus zichzelf verder verspreid. Echter als we met zijn allen als frituurprofessionals zorgdragen voor deze aandachtpunten, dan dragen we ons steentje bij aan het eventueel verder verspreiden van het virus.

Te allen tijde blijft gelden houdt de website van het RIVM en de dagelijkse berichtgeving in de gaten. Probeer binnen je bedrijf de rust te bewaren en eventuele symptomen van een mogelijk virus in de gaten te houden. Mocht je twijfelen neem dan telefonisch contact op met een huisarts of de regionale GGD.