Fris Frituren: eerste Nederlandse frituurkookboek

Veldhoven/Houten, 24 september 2018

Angela Prins bundelt fantasievolle recepten uit de frituurkeuken

Voor het eerst heeft Nederland een kookboek dat volledig is gewijd aan gerechten uit de frituurkeuken. Vandaag verscheen namelijk Fris Frituren van kookboekenschrijfster Angela Prins. Fris Frituren is 320 smaakvolle, kleurrijke pagina’s dik en bevat vele tientallen frituurrecepten om van te watertanden. Angela Prins’ beroemde collega Werumeus Buning verzuchtte het al in 1937: “De praktijk van de frituur is zo veelzijdig, dat men er een apart kookboek aan zou kunnen wijden.” Prins voegt nu ruim tachtig jaar later de daad bij het woord.

Angela Prins zegt zelf over haar boek: “Van dikke frieten tot Siciliaanse cannoli, het staat er allemaal in. Er zijn recepten voor een kleine maaltijd of snack en het kan ook om een hoofdmaaltijd gaan. Een frituuronderdeel speelt soms de hoofdrol en soms een subtiel rolletje, met een grandioos effect.”

Grenzen verlegd
Inspiratie voor haar smaakmakende creaties vond Prins in alle windstreken van de wereld. Het meest Nederlands vindt ze zelf haar haringrecept. Angela verklaart: “De grenzen voor nieuwe haring worden met dit recept verlegd. Een gefrituurde haring, wie had dat gedacht? Omdat het frituren van etenswaren veelzijdiger is dan vaak gedacht wordt, wil ik met dit boek een lans breken voor het vaker culinair inzetten van de frituurtechniek in de keuken. Want juist in combinatie met gestoomd, gekookt, gepocheerd en gebakken gerechten, zorgt iets knapperigs samen met die speciale smaak van de frituur, voor een heel bevredigende smaak.”

Frituurdiner
Haar boek, zegt Angela Prins, is bedoeld als een ode aan de frituur. “Een frituurtje wordt het meest gegeten als snack. Veel minder vaak als een serieus onderdeel van een dagelijks menu. En dat terwijl we dol zijn op een krokant dingetje en dit in restaurantgerechten juist bewonderen!” In elk geval is het geen probleem om met Fris Frituren bij de hand een compleet frituurdiner samen te stellen. De recepten zijn onderverdeeld in de hoofdstukken groenten, vis, vlees, specials en zoet. Daarnaast doet Angela Prins de nodige saussuggesties. Fris Frituren is voorzien van een uitgebreide index.

Angela Prins
Fris Frituren is uitgegeven bij het Nederlandse Frituurcentrum. De uitgever: “Met dit unieke kookboek met fraaie foto’s willen we de consument laten zien dat frituren een mooie wijze is om lekker eten te bereiden en dat je naast friet, kroketten en andere bekende gefrituurde lekkernijen, thuis ook heel veel andere lekkere gefrituurde gerechten kunt bereiden.”

Over de schrijfster: Angela Prins werd in 1956 geboren in Vught in groeide op in het Bourgondische zuiden van ons land. Eten speelde in haar familie een belangrijke rol. Na een studie aan de sociale academie en enkele banen, gooide ze op een goed moment het roer om. Ze ging zich vanaf 1996 wijden aan eten en koken. Aanvankelijk had ze een “kinderkeuken” onder de naam Stampot Jansen in Veendam. Ze publiceerde enkele receptenboeken voor kinderen. De kinderkeuken bestaat niet meer, maar Prins bleef volop koken en experimenteren. Dit leidde tot kookboeken als “Bij ons is alles lekker”. Twee jaar geleden verscheen Angela’s kookboek “Huisgemaakt” met eenvoudige en verleidelijke recepten voor liefhebbers van lekker eten. En nu is er dus Fris Frituren.

De winkelprijs van Fris Frituren van Angela Prins is € 24,95. Het boek wordt ondersteund met een gelijknamige website: www.frisfrituren.nl