Hausse aan vragen over nieuwe arbeidswet

Veldhoven, 31 januari 2020

Vakvereniging ProFri werd de voorbije periode volop door leden benaderd met vragen over effecten van nieuwe regelgeving. Het ging hierbij vooral om vragen over de gevolgen van de nieuwe Wet Arbeidsmarkt in Balans (Wab) en vragen over de nieuwe Horeca-cao.

“De invoering van de Wet Arbeidsmarkt in Balans (Wab) heeft voor frituurspeciaalzaken grote gevolgen,” zegt ProFri-directeur Frans van Rooij. “Deze wet brengt veel bedrijven juist uit balans; de risico’s van het ondernemerschap nemen verder toe. De wet versterkt de positie van oproepkrachten en payroll-medewerkers, maar pakt niet onverdeeld gunstig uit voor werkgevers in de horeca.” Ook de nieuwe Horeca-cao mist zijn effect niet.
“Er komen factoren samen die de personeelskosten verder laten stijgen. De ondernemer moet goed afwegen wat de gevolgen zijn voor zijn bedrijf. De stijging kan wel zo’n 10 procent zijn.” Het lijdt voor Van Rooij geen twijfel, dat ondernemers in de problemen komen als ze deze stijging niet tijdig verwerken in hun consumentenprijzen. “Vorig jaar leverden veel ondernemers ook al rendement in doordat ze dit niet tijdig of onvoldoende deden.” Vanwege de hausse aan meldingen, hield ProFri eerder dit jaar een extra ledenvergadering onder de naam “Personeel, Kwesties & Kosten”. In de komende editie van Frituurwereld kun je een verslag lezen. Deze valt op 20 maart op de mat bij leden van de vakvereniging en bij abonnementhouders.

Nog geen abonnement of een gratis editie aanvragen?
Klik hier

Je kunt natuurlijk ook gewoon lid worden!