GOUD VOOR ’T SMULHUIS IN BRUNSSUM

Woensdag, 27 september 2017

Ambachtelijke snacks eindelijk met goud bekroond

Tijdens het Frituurwereld Event in Woerden  – afgelopen maandag –  kregen Hans en Koen Boumans van ’t Smulhuis in Brunssum drie oorkondes uitgereikt voor met goud bekroonde ambachtelijke snacks. Ook enkele andere frituurprofessionals namen dit bewijs van vakmanschap met gepaste trots in ontvangst. De huisgemaakte bamibal, geitenkaaskroket en rundvleeskroket van Boumans doorstonden de toets van de keurmeesters met glans.

Keuringen van ambachtelijke producten; de slagers en bakkers doen het al meer dan een eeuw. Sinds kort laat de Vereniging Professionele Frituurders het Nederlands Frituurcentrum keuringen uitvoeren van specialiteiten die voortkomen uit het frituurambacht.

Bij ’t Smulhuis in Brunssum maken ze al jaren de meeste snacks in eigen keuken. Met deze bekroningen worden de specialiteiten nog  beter zichtbaar gemaakt voor de consument. De eerste drie producten die Boumans met een ‘gouden gevolg’ lieten keuren waren:

Huisgemaakte Bamibal
Passage uit het juryverslag: “De jury vindt een gouden bekroning van deze bamibal meer dan terecht! Niet voor niets rijden in Limburg mensen om voor deze gefrituurde lekkernij. Een beetgare mie wordt zorgvuldig gemengd met de overige ingrediënten. Een gebalanceerde mix van kruiden en specerijen én een professionele bereiding zorgen voor een perfect eindresultaat. Een ware traktatie!”.

Huisgemaakte Geitenkaaskroket
Passage uit het juryverslag: “De keurmeesters waren unaniem in hun oordeel: Goudwaardig! Niemand twijfelt. Een smaakvolle salpicon met geitenkaas vormt de basis voor deze specialiteit die helemaal voldoet aan de verwachting. De zorgvuldig aangebrachte paneerlaag vormt na het frituren een heerlijk krokant jasje. Bij de eerste hap is het meteen genieten.”

Huisgemaakte Rundvleeskroket
Passage uit het juryverslag: “Bij de keuring was de jury vol lof over dit product. Bij de eerste hap proef je meteen de krachtige bouillon. Het rundvlees dat hiervoor gebruikt is, vind je rijkelijk terug in de salpicon. Deze draadjesvleeskroket is authentiek van smaak. Je proeft het ambacht en de liefde voor het vak.”

Voor deze drie producten kreeg ‘t Smulhuis oorkondes, zodat de erkenning duidelijk kenbaar kan worden gemaakt in de zaak. De oorkondes dienen verder als een bewijs van vakmanschap als frituurprofessional.

Keuringsprocedure
Via de QR-code op de oorkondes kom je uit op de website waar de procedures en voorwaarden van de productkeuringen worden weergegeven.  Frituurprofessionals kunnen jaarlijks maximaal 3 specialiteiten bij het  Nederlands Frituurcentrum ter keuring aanbieden. Naast de ambachtelijke bereiding, letten de keurmeesters van het frituurcentrum op aspecten als geur, smaak, samenstelling, uiterlijk voor en na de eindbereiding en de productbeleving. Later dit jaar komt de vakvereniging met de website Metgoudbekroond.nl. Hierop kunnen consumenten alle bekroonde producten in Nederland terugvinden met informatie over de makers ervan.