Hoge opkomst Aardappelrooidag 2017 ondanks regen

Veldhoven, 3 oktober 2017

‘Aardappel tot frietje’ op boerderijen in Zwartewaal, Lelystad en Wieringerwerf

Ondanks de regen, trok de Aardappelrooidag 2017 het afgelopen weekeinde liefst 350 jeugdige bezoekers. Bij boerderijen in Zwartewaal, Lelystad en Wieringerwerf konden kinderen van 4 tot 12 jaar zelf vaststellen dat friet 100 procent een natuurproduct is. De Aardappelrooidag vormt het traditionele startsein van de Nationale Week van de Friet, die nog tot en met zondag 8 oktober bij honderden frituurbedrijven in heel Nederland wordt gevierd. “Bij de boer in Lelystad was de grond helaas te nat om zelf aardappelen te rooien. Gelukkig kon het in het Zwartewaal in en Wieringerwerf wel gewoon,” aldus organisator het Nederlands Frituurcentrum.

Het Frituurcentrum stelt verder: “Het FrietRooien bij de boer is definitief een vaste waarde geworden van de Nationale Week van de Friet. Kinderen, ouders en grootouders; iedereen was er laaiend enthousiast over. Het is leuk om te zien dat er heel veel positieve reacties en leuke foto’s zijn gepost op sociale media. Overweldigend, zeker als je bedenkt dat 30 procent van de mensen die zich hadden aangemeld vanwege de regen niet kwam opdagen.” Het was dit jaar voor het eerst dat kinderen terecht konden op drie plekken in het land. Het Frituurcentrum: “Voorheen was de Aardappelrooidag maar bij één boerderij. Aangemoedigd door dit succes, zullen we volgend jaar het aantal boerderijen zeker verder uitbreiden.”

Eigen gewicht getild
In Lelystad was het zoals gemeld zo nat, dat de kinderen niet het veld in konden. De boer had daarom in de schuur een grote berg aardappelen binnen gereden. Hij gaf vooraf langs het veld uitleg over het poten en de groei van aardappelen. In Wieringerwerf en Zwartewaal konden de kinderen wel het veld op om een emmer aardappelen te rooien. Sommigen tilden hun eigen gewicht van het land. Het Frituurcentrum: “Als iedereen de komende dagen net zo enthousiast reageert als alle kinderen en hun begeleiders, kunnen we straks dik tevreden terugkijken op de Nationale Week van de Friet. Wel is het jammer dat enkele grote aardappelverwerkende bedrijven de activiteit niet ondersteunen. Het is een gemiste kans om onze Nederlandse friet van de nieuwe oogst jaarlijks net zo groots in het zonnetje te zetten als elk jaar met de Hollandse Nieuwe haring gebeurt.”

Natuurlijke herkomst
Organisator het Nederlands Frituurcentrum maakt kinderen elk jaar, op de eerste dag van de Nationale Week van de Friet, via de Aardappelrooidag vertrouwd met de natuurlijke herkomst van friet. Op de boerderijen werd friet gebakken en het van-aardappel-tot-friet-verhaal verteld. Daarnaast werden aardappelspelletjes gehouden en stond een springkussen opgesteld. De gerooide aardappelen konden kinderen mee naar huis nemen met een instructie hoe ze er zelf friet van kunnen maken. Het Nederlands Frituurcentrum: “De kinderen ervaren met hun eigen ogen waar ons voedsel vandaan komt. Want de boer verbouwt natuurlijk meer dan alleen frietaardappelen.”