Eindelijk goud voor Ronald Meijer in Castricum

Vrijdag, 4 mei 2018

Sinds Ronald Meijer in 1983 snackbar De Toren in Castricum overnam, is het bereiden van kroketten en andere gepaneerde snacks, dagelijkse kost. De rundvleeskroket, bamibal en nasibal die Ronald Meijer bij het Nederlands Frituurcentrum ter keuring had aangeboden werden deze week met goud bekroond.

Frituurambacht

Deze erkenning heeft lang op zich laten wachten, maar dit lag zeker niet aan Meijer. Wat de ambachtelijke slagers en bakkers al meer dan een eeuw doen, kunnen nu ook frituurprofessionals hun eigengemaakte producten laten keuren. De Vereniging Professionele Frituurders (ProFri) verstrekte het Nederlands Frituurcentrum de opdracht om productkeuringen uit te voeren voor het frituurambacht. Dit is de reden dat deze officiële erkenning voor het vakmanschap bij De Toren zo lang op zich liet wachten.

Lokaal

Ronald Meijer en mede-eigenaar Arjan de Winter maken veel gepaneerde snacks zelf in eigen keuken en is Snackbar en catering De Toren mede daardoor al decennia een begrip tot in de verre omgeving van Castricum. De keurmeesters waren unaniem in hun oordeel, deze drie snacks zijn goudwaardig. Ronald en Arjan zijn de enigen in de zaak die deze lekkernijen maken. Ze kennen de recepturen door en door en houden zicht op de kwaliteit. Zo is de basis voor de rundvleeskroket schenkelvlees van koeien van een lokale, Noord-Hollandse boer. De twee makers van deze met goud bekroonde lekkernij laten het vlees de hele nacht trekken voor de bouillon. Zo komen de vleessappen en de geuren volledig terecht en tot hun recht in de ragout. Een zorgvuldig aangebrachte paneerlaag en een professionele eindbereiding zorgen voor een mooie krokante bite.

Liefde voor het vak

De keurmeesters van het Nederlands Frituurcentrum schreven vol lof over de drie huisgemaakte snacks die eerder dit jaar ter keuring waren aangeboden:

Rundvleeskroket: “Bij de keuring was de jury vol lof over deze kroket en was unaniem in haar oordeel. Bij de eerste hap proef je meteen de krachtige bouillon. Het rundvlees dat hiervoor gebruikt is, vind je rijkelijk terug in de salpicon. Deze draadjesvlees-kroket is authentiek van smaak. Je proeft het ambacht en de liefde voor het vak.”

Bamibal: “Niet voor niets rijden mensen om voor deze gefrituurde lekkernij. Een beetgare mie wordt zorgvuldig gemengd met de overige ingrediënten. De gekozen mix van kruiden en specerijen én een professionele bereiding zorgen voor een perfect resultaat met een heerlijk pikantje. Een meesterlijke bal met een eigen identiteit.”

Nasibal: “Deze ambachtelijke nasibal van de Toren is een ware traktatie! De nasi is gemaakt van mooie ingrediënten. Goed op smaak gebracht met een gebalanceerd kruidenpakket. Alle smaakpapillen worden hierdoor geraakt. De krokante laag is mooi bros en weet de heerlijke vulling goed bij elkaar te houden.”

Voor deze met goud bekroonde producten kregen Ronald Meijer en Arjan de Winter oorkondes uitgereikt, waarmee deze erkenning duidelijk kenbaar gemaakt kan worden in de zaak. De oorkonde dient tevens als bewijs van vakmanschap als frituurprofessional.

Keuringsprocedure

Via de QR-code op de oorkondes kom je uit op de website waarop de procedures en voorwaarden van de productkeuringen worden weergegeven. Frituurprofessionals kunnen jaarlijks maximaal 3 specialiteiten bij het Nederlands Frituurcentrum ter keuring aanbieden. Naast de ambachtelijke bereiding, letten de keurmeesters van het frituurcentrum op aspecten als geur, smaak, samenstelling, uiterlijk voor en na de eindbereiding en de productbeleving. Binnenkort komt de vakvereniging met de website Metgoudbekroond.nl. Hierop kunnen consumenten alle bekroonde producten in Nederland terugvinden met informatie over de makers ervan.

Op de foto van links naar rechts: Arjan de Winter en Ronald Meijer

 

Het Gouden Trio van Snackbar en catering De Toren in Castricum